Eelt
Wat ?
Eeltvorming is in principe een normaal verschijnsel wanneer vermeerderde druk of wrijving plaatsvindt op een bepaald gedeelte van de huid. Zo zal de over een bot liggende huid reageren met een aanmaak van eelt.
Het ontstaan van eelt is afhankelijk van onder andere:
Behandeling ?
De pedicure zorgt in de eerste plaats voor het pijnloos verwijderen van overtollig eelt door middel van een professioneel toestel, mesje of rasp, afhankelijk van de dikte en locatie van het eelt.
Tegelijkertijd worden ook de eventueel aanwezige likdoorns weggehaald.
Door de oorzaken van het overmatige eelt te bepalen, kan zij eventueel preventieve maatregelen adviseren. U loopt weer op ‘wolken’!
Thuis ?
In veel gevallen kan door correct schoeisel te dragen het eelt verminderen. Anderzijds wordt door een regelmatige voetverzorging en het thuis insmeren met een gepaste voetencrème de ophoping van eelt geremd. Uw gespecialiseerd voetverzorgster kan u hierbij advies geven.
Likdoorn
Wat ?
De likdoorn is een sterk verhoornd deel van de huid aan de voet, meestal ringvormig met een klein, diep centrum. Dit centrum wordt geleidelijk gevormd door druk op dat betreffende huiddeel.
De likdoorns kunnen zowel aan de voetzool (hak, voorvoet) als op de bovenkant van de teengewrichten gelokaliseerd zijn. Ook kunnen likdoorns ontstaan aan de zijkanten van de tenen wanneer twee tenen door standafwijkingen of knellend schoeisel tegen elkaar gedrukt worden.
Meestal ontstaat de likdoorn in een eeltplek als gevolg van langdurig plaatselijke wrijving en druk. De (versnelde) verhoorning treedt niet alleen op naar buiten toe (eeltplek) maar ook naar de binnenzijde van de huid (likdoorn). De druk wordt veroorzaakt door schoeisel, overgewicht of afwijkingen aan de stand van botten in de voeten. Meestal is er een combinatie van tenminste twee van deze factoren aanwezig. De eeltplek kan druk uitoefenen op zenuwuiteinden en daardoor erg veel pijn veroorzaken.
Behandeling ?
Een gespecialiseerd voetverzorgster kan de eeltpit vakkundig verwijderen door het rondom liggende eelt te verwijderen en vervolgens de kern van de likdoorn weg te halen. De likdoorn wordt door het aanbrengen van vilt of een silicone teenstukje drukvrij gelegd. Als dit met regelmaat gebeurt, zal ik de loop van de tijd de likdoorn kleiner worden en zelfs verdwijnen, mits natuurlijk de oorzaak wordt opgeheven. Als er aan de oorzaak niets gedaan wordt, bijvoorbeeld door met dezelfde schoenen te blijven rondstappen, is het logisch dat er zich opnieuw een eeltpit vormt.
Kloven
Wat ?
Kloven zijn barsten of scheuren in de droge huid, in hard eelt of in een vochtige huid tussen de tenen. Kloven kunnen behoorlijk diep en pijnlijk zijn. Zij gaan makkelijk bloeden en kunnen bovendien gaan ontsteken. Een behandeling door de gespecialiseerd voetverzorgster is vereist omdat kloven moeilijk genezen.
Na deze behandeling zal de pedicure u advies en richtlijnen geven om de huid intensief te verzorgen. Dit is noodzakelijk bij een huid die gevoelig is voor kloofvorming.
Behandeling ?
Bij droge kloven wordt zoveel mogelijk overmatig eelt verwijderd, voornamelijk de randjes eelt van de kloven. Dit is belangrijk om de druk op de probleemzone te verminderen en het herstel van elasticiteit van de huid te bevorderen. Pas dan is genezing van droge kloven goed mogelijk.
Bij vochtige kloven ten gevolge van een schimmelinfectie is de behandeling erop gericht de infectie te bestrijden met een schimmeldodend product. Bij kloven door schimmelinfectie in een vergevorderd stadium zal de medisch pedicure u adviseren de huisarts te raadplegen.
Thuis ?
Droge kloven :
Vochtige kloven :
Hierbij is het belangrijk de huidomgeving zo droog mogelijk te houden door na het wassen tussen de tenen goed af te drogen.
Schimmelnagels
Wat ?
Een schimmelnagel ziet er niet mooi uit en kan door verdikking soms pijnlijk worden. De schimmelinfectie begint meestal aan één nagel, vaak aan de vrije nagelrand. De infectie is zeer besmettelijk en kan gemakkelijk van de ene naar de andere nagel overgaan. Dit proces kan maanden tot jaren duren tot uiteindelijk alle nagels zijn aangetast.
De zichtbare veranderingen aan de nagel bij een schimmelnagel zijn gemakkelijk te herkennen:
Behandeling ?
Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de nagel door schimmel is geïnfecteerd, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. Vroeger was de behandeling van een schimmelnagel erg moeizaam. De behandeling kon van zes tot wel twaalf maanden duren.
Tegenwoordig kan de huisarts of dermatoloog geneesmiddelen voorschrijven die een hardnekkige schimmelinfectie sneller en grondiger kunnen bestrijden. Daarmee is de kans op een succesvolle behandeling groter geworden.
Naast de voorgeschreven middelen moeten alle schoenen aan de binnenkant worden behandeld met een schimmeldodend middel. Dit is uit voorzorg om te voorkomen dat schimmelsporen zich in de schoenen nestelen en zodoende herinfectie veroorzaken
De ondersteunende behandeling door een gespecialiseerd voetverzorgster is van belang. Het regelmatig verwijderen van de aangetaste delen van de nagel door de gespecialiseerd voetverzorgster zal de genezing bevorderen en de behandelingsduur verkorten.
In tussentijd kan er eventueel een kunstnagel over uw eigen nagel aangebracht worden.
Thuis ?
Ingroeiende nagels
Wat ?
Bij deze aandoening wordt door een nagelsplinter of soms een stuk van de nagelrand een wonde veroorzaakt in de nagelwal. Er ontstaat een acute ontsteking met roodheid en verdikking van de omliggende huid.
Een ingegroeide teennagel (vaak aan de grote teennagel) is een pijnlijke aandoening die zo snel mogelijk moet worden verholpen. Bij het niet behandelen zal de toestand verslechteren met de kans op een ernstige infectie.
Behandeling ?
Probeer niet zelf langdurig een ingroeiende nagel te behandelen. De gespecialiseerd voetverzorgster zal volgens speciale technieken de nagel behandelen, zoals bijvoorbeeld:
Door toepassing van speciale technieken kan herhaling van ingroeien worden voorkomen.
Thuis ?
Wanneer u aandacht schenkt aan de volgende punten kunt u deze pijnlijke aandoening voorkomen: